Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."

Trumpin entinen neuvonantaja todisti hyssyttelyrahaoikeudenkäynnissä.

Yhdysvalloissa uutta presidenttikautta tavoittelevan Donald Trumpin entinen neuvonantaja ja muun muassa Trumpin kampanjatiimiin viestintäpäällikkönä työskennellyt Hope Hicks todisti oikeudessa New Yorkissa perjantaina. Trumpia syytetään kirjanpitorikoksista, jotka liittyvät vuoden 2016 presidentinvaalien alla pornonäyttelijä Stormy Danielsille maksettuihin niin sanottuihin hyssyttelyrahoihin. Trump on kiistänyt häntä kohtaan esitetyt syytteet.

Hicks sanoi, että vaalien alla Access Hollywoodille vuodettu äänitiedosto, jossa Trump puhuu naisista alentavasti, aiheutti kampanjalle kriisin. Hicksin kutsuivat oikeuteen syyttäjät, joiden mukaan tallenteesta syntynyt paniikki Trumpin tiimissä aiheutti nyt oikeudessa käsiteltävät tapahtumat.

Hicks oli ensimmäinen Trumpin silloiseen sisäpiiriin kuulunut henkilö, joka todisti oikeudessa.

– Olin hieman hämmästynyt. Keskuudessamme oli yksimielisyys siitä, että nauhoite oli vahingollinen, tämä oli kriisi, Hicks sanoi oikeudelle.

Hicks itki oikeudessa, kun Trumpin lakitiimin Emil Bove ristikuulusteli häntä. Tuomari keskeytti istunnon ja määräsi tauon. Pelkästään syyttäjät kuulustelivat häntä kahden tunnin ajan, uutiskanava CNN kertoo. Hicks istui todistajanaitiossa vain vähän matkan päässä Trumpista ja oli CNN:n mukaan erittäin hermostuneen oloinen.

Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."

Hicks alkoi työskennellä Trumpin kampanjalle vuonna 2015, kun hän siirtyi tiimiin Trumpin tyttären Ivanka Trumpin vaateyhtiöstä. Trump antoi kuitenkin myös mallina aiemmin työskennelleenne Hicksille lähtöpassit, kun tämä kritisoi Trumpin käytöstä tammikuussa vuonna 2021, kun ex-presidenttiä kannattaneet valtasivat kongressin.

Trump ei kommentoinut Hicksin todistusta toimittajille perjantaina.

Oikeus palaa takaisin istuntoon maanantaina. CNN:n mukaan todistamaan on vielä Danielsin ja rahoja järjestelleen Trumpin ex-lakimies Michael Cohenin lisäksi Trumpin Valkoisen talon avustajia ja Trumpin yhtiön työntekijöitä. Oikeudenkäynnissä Trump vastaa yhteensä 34:ään eri syytekohtaan. Syytteiden mukaan Danielsille maksettiin hyssyttelyrahoja 130 000 dollaria. Jos Trump todettaisiin syylliseksi, hän voisi saada vuosien tuomion, mutta asiantuntijat pitävät sakkorangaistusta todennäköisempänä.

Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."

Oikeuden tuomari Juan Merchan määräsi aiemmin viikolla Trumpille 9 000 dollarin sakot niin sanotun suukapulamääräyksen rikkomisista. Määräyksen mukaan Trump ei saa julkisesti kritisoida muun muassa mahdollisia todistajia, syyttäjiä, oikeudessa työskenteleviä tai valamiehistöä.

Tuomari aloitti perjantain istunnon poikkeuksellisesti puhuttelemalla ensimmäisenä suoraan Trumpia. Trumpin mukaan määräys aiheuttaa sen, ettei hän voi todistaa vapaasti. Merchan sanoi, että Trumpilla on kaikki oikeus todistaa oikeudenkäynnissä ja että määräys on voimassa oikeuden ulkopuolella annettavissa kommenteissa.

Ex-presidentti kiitti tuomaria. Trump toisti keskiviikkona jälleen kerran, että häntä vastaan nostetut oikeusjutut ovat osa Valkoisen talon poliittista ajojahtia. Totuttuun tapaan hän ei esittänyt todisteita väitteidensä tueksi.

Lue myös:

    Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."