Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."

Näin oikeasti pitäisi kakata 0:52
KATSO MYÖS: Tämä on oikea asento kakkaamiseen.

Jos sinä tai vaikka lapsesi tuli nielaisseeksi purkan, mieleen voi juolahtaa, kuinka kauan kumivahapallero mahtaa muhia vatsassa ja vaatiiko tilanne lääketieteellistä apua. Gastroenterologian professori kumoaa purkan nielemiseen liittyvän urbaanilegendan.

"Nielaistu purkka jää vatsaan ainakin seitsemäksi vuodeksi." Jos joku on joskus väittänyt sinulle näin, voit sivistää häntä kertomalla, ettei tämä urbaanilegenda pidä paikkaansa.

Gastroenterologian professori Simon Travis kertoo CNN:lle, ettei tiedä, mistä kyseinen väite on levinnyt joidenkin ihmisten keskuudessa, mutta hän epäilee, että sen taustalla on jonkun vanhemman yritys saada lapsensa lopettamaan purukumien nieleminen.

Travisin mukaan purkan nieleminen on haitallista elimistölle vain, jos sitä harrastaa paljon. Päivän aikana nieltyjen purukumien määrän pitäisi olla kolme tai enemmän, ennen kuin se aiheuttaa ihmiselle haittaa.

Jos nielet purukumin, se kulkeutuu vatsan läpi suolistoon ja poistuu ulosteen mukana hajoamattomana. Tiedän, että on tapauksia, joissa purukumipallo on aiheuttanut suolistotukoksen pikkulapsilla, mutta silloinkin purkkia on nielty suuri määrä.

Yli 30-vuotisen urani aikana en henkilökohtaisesti ole kuitenkaan törmännyt yhteenkään tapaukseen.

Näissä tapauksissa nielty purukumi voi aiheuttaa haasteita

Nielty purukumi voi aiheuttaa ongelmia ihmisille, joilla on ongelmia maha-suolikanavan kanssa, joka on joukko elimiä, jotka muodostavat pitkän ja monimutkaisen reitin suusta peräaukkoon.

Gastroenterologi Leila Kia kertoo CNN:lle, että nielty purukumi voi aiheuttaa ongelmia niille ihmisille, joilla on maha-suolikanavassaan ahtaumia, todella vakava tulehdus, liikkuvuushäiriö tai, jos vatsa ja paksusuoli eivät tyhjene kuten pitäisi.

Kian mukaan Crohnin tauti on yleinen ruoansulatuskanavan tulehduksen syy, joka voi aiheuttaa kapeutta alueella. 

Lääkärit suosittelevat Chronin potilaille vähärasvaista ruokavaliota, jossa vältetään raakoja hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä, siemeniä, popcornia ja purukumia.

Kian mukaan myös jotkut syövät ja leikkaukset voivat aiheuttaa maha-suolikanavan eri alueille kapenemista.

Jos ihminen, jolla on pieni vatsa tai leikkauksella kavennettu mahalaukku, nielaisisi purukumin, voisi se aiheuttaa ongelmia. En ole kuitenkaan koskaan urani aikana joutunut poistamaan purukumia potilaan elimistöstä.

Lähteet: CNN

Lue myös:

    Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."