Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."

Paljonko sähkö maksaa kesällä ja millaisia sopimuksia on tarjolla? 12:02
Paljonko sähkö maksaa kesällä ja millaisia sopimuksia on tarjolla?

Kuluttajariitalautakunta kertoo antaneensa viime kuukausina useita määräaikaisen sähkösopimuksen hinnan sovittelua koskevia ratkaisuja. 

Kuluttajariitalautakunta linjasi viime kesänä sähkönmyyntisopimusten kohtuuttomuuden rajoja yleisesti, kun määräaikaisten sähkösopimusten hinnat olivat laskeneet voimakkaasti vuoden 2022 jälkipuoliskon hinnoista.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan monet kuluttajat ovat maksaneet sähköstään huomattavasti korkeampaa hintaa kuin mitä vastaavista sopimuksista on pyydetty vähän myöhemmin sopimusten voimassaolon aikana.  Tapauskohtaisissa ratkaisuissaan lautakunta on sovitellut kohtuuttomana pitämänsä hinnan useimmiten noin 20 senttiin kilowattitunnilta.

Lautakunnan mukaan sähköyhtiöt eivät ole kuitenkaan noudattaneet suosituksia. 

Kuluttajariitalautakunnan mukaan viime aikoina tuhannet ihmiset ovat saaneet maksuhäiriömerkinnän maksamattomista sähkölaskuista. Sähköä on kulutettu pääasiassa asunnon lämmittämiseen. Vuosittainen sähkölasku on voinut olla tuhansia euroja. 

– Kalliiksi osoittautuneen sopimuksen tehneet kuluttajat joutuvat sovittelun jälkeenkin maksamaan korkeaa hintaa verrattuna muihin kuluttajiin, toteaa lautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg tiedotteessa.

– Kun yhtiöt ovat jättäneet noudattamatta lautakunnan suosituksia, riski hintojen yllättävästä laskusta on jäänyt kokonaan kuluttajien kannettavaksi.

Kuluttajariitalautakunta on kehottanut tapausten kuluttajia kääntymään kuluttaja-asiamiehen puoleen, jotta sopimusten kohtuullisuuteen ja sovitteluun saadaan tuomioistuintietä ratkaisu. Lautakunta kertoo, että jos asia päätyy korkeimpaan oikeuteen, ratkaisu tulee koskemaan kaikkia syksyllä 2022 tehtyjä määräaikaisia kiinteähintaisia sähkönmyyntisopimuksia.

Lue myös:

    Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."