Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."

Mitkä ovat sepelvaltimotaudin oireet? 1:46
KATSO MYÖS: Tunnetko sepelvaltimotaudin oireet?

Jos mietit, kulkisitko portaita vai menisitkö hissillä, on tutkijoiden mielestä valinta päivänselvä: mene portaita.

Hissit vai portaat? Jos kuljet aina hissillä, toimi jatkossa toisin. Brittitutkijoiden mukaan portaiden kulkeminen saattaa pidemmän päälle jopa pidentää elämää, uutisoi Medical News Today.

Euroopan kardiologisen seuran ESC Preventive Cardiology 2024 -kongressimessuilla esitellyn tutkimuksen mukaan portaiden kävely vähentää kuoleman riskiä mistä tahansa syystä, mutta erityisesti kuolemista sydän- ja verisuonisairauteen. Tutkimusta ei ole vielä esitelty vertaisarvioidussa julkaisussa.

– Jos sinulla on mahdollisuus kulkea portaat tai mennä hissillä, mene portaita pitkin, sillä se tekee hyvää sydämellesi, toteaa tutkimustiedotteessayksi tutkijoista, Sophie Paddock East Anglian yliopistosta.

Paddockin mukaan jopa lyhyistä aktiivisuusryöpsähdyksistä on hyötyä terveydelle. Pienet porraskävely ovat myös monelle saavutettava tavoite päivittäisrutiineihin. 

Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."

Brittitutkijoiden meta-analyysissa otettiin huomioon yhdeksän tutkimusta aiheesta. Yhteensä tutkimukseen osallistui 480 479 ihmistä, joista noin puolet oli miehiä ja puolet naisia. Iältään osallistujat olivat 35–84-vuotiaita. Tutkimukseen osallistuneiden joukossa oli niin terveitä kuin heitä, joiden sairaushistoriasta löytyi sydänkohtaus tai ääreisvaltimotauti.

Tutkijat havaitsivat, että niillä, jotka kävelivät portaita, oli 24 prosenttia pienempi riski kuolla tutkimusjakson aikana verrattuna osallistujiin, jotka eivät kulkeneet portaita.

Lisäksi niillä, jotka kulkivat portaita, oli 39 prosenttia pienempi riski kuolla nimenomaan sydän- ja verisuonisairauteen ja pienempi riski kaiken kaikkiaan sairastua sydän- ja verisuonisairauteen tai sydämen vajaatoimintaan ja saada sydänkohtaus tai aivohalvaus.

– Näiden tulosten perusteella kannustaisimme ihmisiä ottamaan porraskävelyn osaksi arkeaan. Tutkimuksemme viittaa siihen, että mitä enemmän portaita kiivetään, sitä suuremmat hyödyt – mutta tämä pitää vahvistaa vielä. Joten olitpa töissä, kotona tai muualla, valitse portaat, Paddock sanoo tiedotteessa.

Sydänsairauksien ennaltaehkäisyyn erikoistunut kardiologi Adedapi Iluyomade huomauttaa Medical News Todaylle tulosten vahvistavan huomiota siitä, että pienetkin fyysisen aktiivisuuden hetket voivat vaikuttaa terveydentilaan. 

Porraskävelyn hyödyistä on tehty tutkimusta aiemminkin. Esimerkiksi Tulanen yliopiston tutkimuksen mukaan porraskävely voi laskea sydän- ja verisuonitautien ja jopa sydänkohtauksen riskiä 20 prosentilla. Saavuttaakseen portaiden nousun sydänterveyshyödyt tulisi tämän tutkimuksen mukaan nousta päivittäin 50 askelman verran.

Lue myös:

    Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."