Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."

Näin perussuomalaiset perusteli Timo Vornasen erottamista eduskuntaryhmästä - myös pääministeri Orpo kommentoi 3:43
Näin perussuomalaiset perusteli Timo Vornasen erottamista eduskuntaryhmästä - myös pääministeri Orpo kommentoi

Kansanedustaja Timo Vornasen ampumistapauksesta ensimmäisenä kertonut Seiskan toimittaja Panu Hörkkö avaa podcastissa, miten uutinen syntyi.

Hörkkö kertoo asiasta yhdessä Tuomas Enbusken kanssa vetämässään Enbuske ja paparazzi Hörkkö -podcastissa.

Asian selvittely alkoi Seiskan vinkkipuhelimeen myöhään perjantai-iltapäivänä kello 17.30 tulleesta soitosta.

Hörkkö otti yhteyttä vinkkaajaan. Soittaja ei ollut itse ollut paikalla edellisenä yönä tapahtuneessa tilanteessa, mutta pystyi kertomaan tapahtumista tarkasti. Hän osasi muun muassa nimetä, että paikalla oli myös perussuomalaisten Sanna-niminen kansanedustaja, eli Sanna Antikainen.

Vinkkaajan haastateltuaan Hörkkö otti yhteyttä Helsingin ravintoloissa työskenteleviin tuttuihinsa ja tiedusteli, oliko kukaan kuullut asiasta. Se ei tällä kertaa tuottanut tulosta.

Sitten Hörkkö soitti Helsingin poliisin johtokeskuksen medianumeroon ja jäi odottelemaan poliisin takaisinsoittoa.

Seuraavaksi Hörkkö valitsi Timo Vornasen numeron. Tämän puhelin oli kiinni.

Saman tien katsoin Flightradarista, ettei ilmassa ole Helsinki-Joensuu-lentoa. Ajattelin, että hänhän on varmaan putkassa. Ajattelin, että tässä jutussa saattaakin olla vinha perä, Hörkkö sanoo podcastissa.

Lisäksi Hörkkö soitti vinkkaajan mukaan paikalla olleelle kansanedustaja Sanna Antikaiselle. Hän vastasi ystävällisesti, Hörkkö sanoo.

– Kuulin, miten hänen äänensä meni vaikeaksi ja hän pyysi soittamaan tunnin päästä uudestaan tai laittamaan kysymykset sähköpostilla.  Sanoin, että oletko ollut paikan päällä kun Timo Vornanen on ampunut aseella. Hän sanoi, että laita kysymykset sähköpostilla tai soita tunnin päästä. Siinä vaiheessa olin jo aivan varma, että tämä juttu pitää paikkansa.

Hetken kuluttua poliisin johtokeskuksesta soitettiin takaisin Hörkölle. Linjan päässä ollut viestintähenkilö tarjosi tutkinnanjohtajan puhelinnumeroa.

– Se oli ahaa-hetki, Hörkkö kuvailee.

Hörkkö tarttui jälleen puhelimeen ja kysyi tutkinnanjohtajalta, pitääkö ampumistapaus paikkansa ja epäileekö poliisi ampujaa törkeästä pahoinpitelystä.

– Tutkinnanjohtaja vastasi joo. Siksi alkuperäisessä uutisessa luki tieto pahoinpitelystä.

Hörkkö jatkoi kysymällä, että onko epäiltynä kansanedustaja Vornanen.

– Tutkinnanjohtaja vastasi, ettei tiedä. Rupesin hiillostamaan sitä ja sanoin, että poliisi voi tiedottaa, jos asia on yhteiskunnallisesti merkittävä. Poliisi totesi, ettei kommentoi. Se oli hänellekin varmasti stressaava tilanne.

Puhelunsa päätettyään Hörkkö keskusteli asiasta Seiskan uutispäätoimittajan kanssa. He tekivät päätöksen asian uutisoinnista, vaikka sataprosenttista varmuutta Vornasen osuudesta ei vielä ollutkaan.

– Sitten sain vielä kahdesta hyvin luotettavasta lähteestä varmistuksen Vornasen nimestä. Juttu oli juuri menossa julki, kun sain vielä päätoimittajan kiinni ja sanoin, että kyllä se oli Timo Vornanen.

Hörkön mukaan kaikki tapahtui alle 45 minuutin sisällä. Hän myöntää, että myös tuuria oli mukana.

Poliisi epäilee Timo Vornasta vaaran aiheuttamisesta, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikkomuksesta. Lisäksi Itä-Suomen poliisilaitos on aloittanut sisäisen selvityksen Vornasen toiminnasta. Vornanen on siviiliammatiltaan vanhempi konstaapeli ja kansanedustajuutensa vuoksi virkavapaalla.

Lue myös:

    Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."