Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."

Miten Ozempic toimii käyttäjän näkökulmasta? Espoolainen Elina syö lääkettä painonpudotukseen 2:44
KATSO MYÖS: Miten Ozempic toimii käyttäjän näkökulmasta? Espoolainen Elina käyttää lääkettä painonpudotukseen.

Tutkimuksen mukaan semaglutidi toi sydänetuja riippumatta henkilön aloituspainosta.

Laihdutuslääke saattaa suojata myös sydäntä. Tutkimuksen mukaan kauppanimillä Wegovy ja Ozempic myytävät tuotteet voivat vähentää sydäninfarktin riskiä, kertoo The Guardian. Syyksi epäillään esimerkiksi näiden tuotemerkkien sisältämää semaglutidia.

The New England Journal of Medicinessä julkaistussa tutkimuksessa mukana oli yli 17 000 aikuista, joiden BMI oli yli 27. Osanottajia oli 41 maasta; heillä oli aiemmin ollut jonkunlainen sydänterveydellinen tila, eli he olivat esimerkiksi saaneet sydäninfarktin. Osanottajille määrättiin noin 40 kuukauden ajaksi joko semaglutidia tai lumelääkettä. Lääkkeitä käytettiin viikottain.

Semaglutidi-ryhmässä sydäninfarkteja ja muita sydän- ja verisuonitiloja esiintyi vähemmän kuin lumelääkeryhmässä.

– Potilailla, joilla oli aiemmin todettu sydän- ja verisuonisairaus ja jotka olivat ylipainoisia tai liikalihavia, mutta joilla ei ollut diabetesta, viikoittainen ihonalainen semaglutidi toimi paremmin kuin lumelääke, tutkijat toteavat.

Semaglutidi lisää insuliinin eritystä haimasta, mikä laskee glukoosi- eli sokeripitoisuutta.

Lähde: Terveyskirjasto

European Congress of Obesity -konferenssissa esitellyn tutkimustuloksen mukaan henkilöiillä, jotka käyttivät semaglutidia sisältävää lääkitystä, oli 20 prosenttia alentunut riski saada sydän- tai aivoinfarkti tai menehtyä sydän- ja verisuoniperäisistä syistä.

Lontoolaistutkimuksen mukaan semaglutidi tuotti etuja riippumatta henkilön aloituspainosta tai pudotetun painon määrästä. Tulos vihjaa, että sydän- ja verissuoniterveys voisi parantua jo lievästi ylipainoisilla tai heillä, jotka ovat pudottaneet vain vähän painoaan.

Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."

Tutkimusta tehnyt John Deanfield uskookin esimerkiksi Weogwy-nimellä myytävän lääkkeen "muuttavan kaiken". Hän vertasi laihdutuslääkkeitä jopa statiineihin, joiden käyttö mullisti kolesterolin hoidon.

– Meillä on nyt ryhmä lääkkeitä, jotka voivat muokata monia ikääntymisen [mukanaan tuomia] kroonisia sairauksia, Deanfield kuvaa.

Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."

Keille laihduttavaa diabeteslääkettä pitäisi määrätä? 8:48
Laihdutushuuma on uhannut jopa jättää diabeetikot ilman lääkettään

Lähteet: The Guardian

Artikkelia muokattu 20.5.2024 klo 10.13: muutettu otsikkoa ja artikkelin alkua vastaamaan tietoa, että tutkimuksessa oli kyse Ozempicinkin sisältämästä aineesta, ei Ozempicista.

Lue myös:

    Jaana Pelkonen: "Tätä ei olisi pitänyt lähettää..."